sunnuntai 5. maaliskuuta 2017

KUNTIEN KANNATTAISI PANOSTAA AURINKOENERGIAAN


KUNTIEN KANNATTAISI PANOSTAA AURINKOENERGIAAN

Alueemme kuntia riivaa korkea työttömyys ja yritysideoiden puute. Kuluttamistamme hyödykkeistä, energiasta ja palveluista valuu suurin hyöty muualle kuin omalle alueellemme. Kunnat käyttävät merkittävän osan alueellamme kulutetusta energiasta kouluissa, terveydenhuollossa, virastoissa ja erilaisissa palvelutuotannoissa. Miksi ainakin osaa sähköenergiasta ja lämmöstä kunnat eivät voisi tuottaa itse aurinkopaneeleilla ja aurinkokeräimillä? Kattopinta-alaa meillä riittää koulujemme ja virastojemme katoilla. Tutkimusten mukaan aurinko antaa saman verran energiaa Suomessa kuin Saksassa eli noin 1 000 Kvh/m2. Aurinkopaneeleilla voidaan muuttaa säteilyn määrästä noin 15 %:a sähköksi ja aurinkokeräimillä noin 25 %:a lämmöksi. Ainostaan keskitalvella joulu-tammikuussa sähkön ja lämmöntuotanto ei auringon avulla onnistu.

Investoimalla aurinkoenergiaan alueemme yritykset saavat kipeästi tarvitsemiansa lisäurakoita. Lisäurakoiden myötä yrityksille myös avautuu mahdollisuus työllistämiseen, jonka seurauksena kuntien verotulot kasvavat. Samalla kuntien maksamat sähkölaskut pienenevät ja säästyvä osuus sähkölaskusta voidaan käyttää lisäkäsinä vaikka vanhustenhoitoon. Tuntuisi, että kaikki osapuolet, kunta, kuntalaiset ja yritykset energiayhtiöitä lukuun ottamatta voittaisivat.

Investoinnin rahoitus ei ole kunnille ongelma. Kuntarahoitukselta kunnat saavat lainaa reilusti alle prosentin korolla. Kunnat saavat lisäksi energiatukea investoinnilleen vähintään 25 %:a. Lappeenrannan teknillisen yliopiston laskelmien mukaan kunnille investointi on erittäin kannattavaa. Investoinnille saadaan varma noin 7 %:n vuotuinen tuotto. Mistä investoinnista kunnat saavat suurempaa tuottoa? Lisäksi mukava asia investoinnissa on, että aurinkopaneelien valmistajat antavat tuotteilleen 25 -30 vuoden toimintatakuun. Investointi ei juuri vaadi huoltoa ja kuntien imago paranee ympäristöasioissa. Onhan aurinko energia 100 %:sti saasteetonta ja uusiutuvaa. Samalla kun vaihdetaan energiasyöpöt katulamput nykyaikaisiin led lamppuihin niin säästö sen kun kasvaa ja luonto kiittää.

Hyvällä energiapolitiikalla on nyt kerrankin mahdollisuus nyhjäistä tyhjästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti