sunnuntai 5. maaliskuuta 2017

LÄMPÖLAITOSTEN KANNATTAISI PANOSTAA TUOREESEEN HAKKEESEEN


LÄMPÖLAITOKSIEN KANNATTAISI PANOSTAA TUOREESEEN HAKKEESEEN

Alueellamme on runsaasti vajaakäytössä olevia metsiä. Huonosti hoidettu metsä tuottaa noin 4 – 5 kuutioita puuta hehtaarilta vuodessa. Hyvin hoidettu metsästä saadaan puolestaan jopa 10 -12 kuution tuotto hehtaarilta vuodessa.  Metsän hoitaminen olisi siis pitkällä tähtäimellä kannattavaa. Monesti syynä metsän hoitamattomuuteen on tietämättömyys ja korkea hoitokustannus suhteessa energiapuun hintaan. Koneellisen metsänhoidon lisäksi osa metsistämme pitää huolen metsurit, jolloin Kemeratuesta huolimatta kustannus tuntuu metsänomistajista liian suurelta. Varsinkin, kun hoidosta saatu tuotto erääntyy vasta vuosikymmenten kuluttua.

Vaasan yliopistossa ongelmaan on kehitetty taloudellinen ratkaisu. Vaasan yliopiston tutkijat ja Kauhavan lämpölaitos havaitsivat, että poltettaessa tuoretta metsähaketta syntyy lämpöenergiaa 30 prosenttia enemmän kuin poltettaessa täysin kuivaa metsähaketta. Tutkijat perustelevat ilmiötä sillä, että tuoreessa hakkeessa on tallella kaikki öljyt, alkoholit ja palavat yhdisteet, jotka kuivassa hakkeessa ovat haihtuneet taivaan tuuliin. Lisäksi tuoreessa hakkeessa on vettä, joka hajotessaan palotilassa muodostaa vetyä. Nämä tuoreen hakkeen palavat yhdisteet muodostavat räjähtävän, hyvin energiatehokkaan kaasun palotilan yläosassa. Tämän seurauksena tuoreesta metsähakkeesta saadaan 30 prosenttia enemmän lämpöenergiaa kuin täysin kuivasta metsähakkeesta.

Tavallisen saunaa lämmittävän mökkiläisen ei silti kannata polttaa tuoreita puita. Siitä ei synny kuin sihinää ja pikeä savupiikon seinämiin. Sen kaikki kokemuksesta tiedämme. Löylyt jäävät märillä ja tuoreilla puilla saamatta. Mökkiläisen kannatta polttaa vähintään vuoden vanhoja kuivia puita. Tuoreen hakkeen polttaminen pitää tapahtua vähintään 800 asteen kuumuudessa ja suurissa muutaman megawatin tehoisissa kattiloissa. Juuri sellaisissa, jotka tuottavat alueellamme kaukolämpöä taajamien lämmittämiseen.  Asiassa pitää osta erottaa käsitteet tuore ja märkä puu. Tuore puu on juuri kaadettu ja joka ei ole vielä kuivunut ja joka sisältää poltettaessa tärkeät yhdisteet. Märkä puu on taas ulkopuolelta kosteutta saanut välillä ehkä kuivanakin ollut puuaines, jonka lämpöarvo on lähes nolla.

Alueemme kuntien kannattaisi hyödyntää pikaisesti uusi ja tutkittu tieto tuoreen hakkeen käytöstä kaukolämpölaitoksissa. Tuoretta puuta on alueella melkein rajattomasti. Metsänomistajalle kannattaisi maksaa tuoreesta hakkeesta vaikka 10 prosenttia enemmän, kuin kuivasta hakkeesta. Loput 20 prosenttia lämpöhyödystä voitaisiin käyttää paikallisten metsureiden ja koneurakoitsijoiden palkkioihin. Vuoden alussa muuttunut urakoiden kilpailuttamiskynnyksen nousu 60 000 euroon helpottaa paikallisuuden suosimista urakoissa. Kuntien kannattaisi työllistää kuntalaisiaan omien metsiensä hoidossa eikä ostaa muualla tuotettua huonomman lämpöarvon omaavaa kuivaa haketta.  Olemme vielä siinä hyvässä tilanteessa, että alueeltamme löytyy riittävästi ihmisiä, jotka haluaisivat työskennellä metsäammattilaisina. Tämän lisäksi alueemme kuljetusyritykset ja koneyrittäjät hyötyisivät paikallisen tuoreen metsähakkeen hyödyntämisestä.

Kuntien kannattaisi perustaa asiaa selvittämään projekti ja hakea siihen ELY-keskuksen rahoitusta. Hankkeen toteutuessa kunnat saisivat lisää verotuloja, yritykset tilauksia, työntekijät töitä ja kuluttajat lähialueella tuotettua edullisempaa lämpöä. Kaikki voittaisivat. Tarvitaan vain kuntien päätöstä lähteä rohkeasti hyödyntämään uutta tietoa ja teknologiaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti